شکیب مصدق، خواننده و آهنگساز ساکن آلمان باور دارد که جامعهای بدون فرهنگ و هُنر خطرناک بوده و در معرض آسیب افراطگرایی و تندروی قرار دارد.
آقای مصدق حدودآ یک دهه میشود که در آلمان فعالیت موسیقی دارد.
او در صحبت با مجلۀ مونیخ گفت: “در واقع جای موزیک اعتراضی همیشه خالی بوده هر چند که موسیقی تاثیری بر رفتار طالبان نخواهد گذاشت چون آنان خشنتر از آن هستند که موسیقی رفتار آنان را تغییر دهد. قشر هنرمند ما هم معمولا درگیر ترانههای شاد بودند و خوشبینی کاذب همۀ اهالی هُنر را غافلگیر کرده است.”
به گفتۀ او از گذشته تا بحال بیشتر ترانهها مضمون غیرسیاسی داشته میهنی و نهایتآ تشویقی هستند و امروز هم هنرمندان بنا به دلایل زیاد منزوی شدند.
مصدق گفت: “طالبان سازها را شکستند هنرمندان آواره شدند و اجرای موسیقی در داخل افغانستان غیرممکن هست. از این به بعد تمامی فعالیتهای موسیقی نوعی اعتراض و مبارزه با طالبان هست از هر هُنرمندی که صدایی تولید شود، به معنای مبارزه با رژیم هست چون خواندن خودش جرم پنداشته میشود. ضرورت هست که در شرایط فعلی این اعتراض به شکل جدیتر آن پیگیری شود.”
این خواننده باور دارد که در سالهای نه چندان دور نگاه مردم افغانستان به نوع حکومت طالبان و حکومت مذهبی تغییر خواهد کرد.
مصدق گفت: “موسیقی برایم ابزاری هست که خودم در آن هستم صدایم در آن باشد در موسیقی، من تجربیات زیستی خودم را بیان میکنم گاهی اعتراضی میخوانم گاهی عاشقانه و همۀ آن تجربیات فردی من هست با این حال در کنار مردم هستم.”
شکیب مصدق به همراه تیمی 14 نفره اخیراً برنامهای را به نام “صدای نو” ایجاد کرده و در این برنامه آنان در تلاش هستند تا تولید موسیقی را افزایش داده و بستر هُنر موسیقی را برای دیگران نیز ایجاد کنند.
در طول 20 سال گذشته افغانستان خونینترین روزهای تاریخ خود را تجربه کرده هست بیشتر روزها کابل پایتخت کشور شاهد حملات انفجاری بود در این میان با وجود فعالیت انبوه هنرمندان صدای اعتراض از موسیقی کمتر شنیده شده است.
چند صدای محدود اعتراضی هم بورس رسانههای فعال نبوده و بیشتر موزیک افغانستان عام پسند بوده است در حالیکه در بسیاری از کشورها صدای موسیقی تاثیر جدی بر سیاست داشته و اکنون نیز دارد.
عدهای میگویند هنوز در افغانستان آن بستر به وجود نیامده که موسیقی بر رفتار سیاسی تاثیر بگذارد تعدادی هم باور دارند که کمبود دانش موسیقی، سبب تولید آثار غیر حرفهای شده است.
با گذشت اینها اکنون ترانه خواندن در همۀ بخشهای افغانستان جرم هست در مجالس رسمی و غیر رسمی نیز پخش و نشر موسیقی جرم پنداشته میشود و تا کنون بسیاری به دلیل این هنجارشکنی و پخش صدای موسیقی در محافل و موترها محاکمه شدند.
گزارش: شفیع امینی