قلمش را گرفتند؛ ولی دستانش هنوز هنر می آفرینند!

گزارش: نذیر هاشمی - هرات

7 ۲,۸۳۷

صدای زیبای چکش و کار با اسکنه آهنی در یکی از قدیمی ترین مکان های شهر هرات، زیبایی اینجا را بیشتر و بیشترتر کرده است.

حک نمودن اشکال زیبایی که بالای چوب با دستان هنر آفرین دختری از جنس هنر تزیین میشود.

حکاکی یا کندن کاری روی چوب هنریست که از ولایت زیبای افغانستان، نورستان منشع گرفته است و حالا مدتی میشود که در هرات نیز طرفداران زیادی پیدا کرده است. این هنر ارزش و فرهنگ اصیل کشور ما را به نمایش میگذارد.

و اما !!
ملیکا هاشمی دختری از جنس مهربانی اینجا در یک اتاق گلی و پر از چوب های تزیین شده که هنر دست این دختر خانم است کار میکند.


ملیکا هاشمی مدت سه سال میشود که هنر حکاکی نورستانی را در هرات فرا گرفته است، او اولین دختر خانمی بود که کارگاه حکاکی نورستانی را در هرات فعال کرد، بزرگترین انگیزه این دختر خانم بسته شدن دروازه های تعلیم بر روی دختران است تا بتواند فشار های روحی که بالای قشر اناث در جامعه وجود دارد از راه هنر از بین ببرد و دختران را مصروف هنر نماید.
یکی از بزرگترین آرزوی ملیکا هاشمی باز شدن دروازه های مکاتب و پوهنتون ها بر روی دختران افغان است تا روحیه از دست رفته شان دوباره بدست بیاید و مشکل روحی بیشتر دختران حل شود، این دختر خانم نیز فارغ صنف دوازده است اما بدلیل بسته شدن تحصیل نتوانسته تا تحصیلش را ادامه دهد.


در این کارگاه حکاکی انواع و اقسام صنایع چوبی ساخته میشود که هنر دست زیبایی این چوب ها را صد برابر کرده است و بیننده را به خودش جذب میکند.
لوحه های سرمیزی، جعبه های دستمال کاغذی، جعبه های زیورآلات، دیکوراسیون خانه ها و ده ها صنایع دیگر است که در این کارگاه ساخته میشود.
در کنار صنایع دیگر یکی از زیباترین صنایع که در این کارگاه وجود دارد جعبه دستمال کاغذی است که از سوی هنرمندان در این کارگاه ساخته میشود، اشکال زیبا و دل انگیر روی این جعبه ها بیننده را وا میدارد تا بسویش برود.
به گفته ملیکا هاشمی این جعبه ها را در مدت سه روز میسازد و اشکال متفاوت را در آن ترسیم میکند که هنر خالص و سبک قدیمی حکاکی نورستانی در آن به زیبایی دیده میشود.


در کنار ملیکا هاشمی دخترانی دیگری نیز هستند که مصروف حکاکی نوستانی در این مکان کوچک هستند و برای زنده نگهداشتن این هنر دیرینه کار میکنند تا نشود که این هنر بسوی سقوط برود.
یگانه مشکلی که بر روی دختران حکاک در هرات وجود دارد کمرنگ بودن بازار است و دلیل آنرا مشکلات اقتصادی افراد جامعه میدانند، چون این هنر کار دست است و نظر به صنایع ماشینی قیمت های آن در بازار ها بیشتر میباشد.

گزارش: نذیر هاشمی – مونیخ ژورنال -هرات

۷ نظرات
  1. جان محمد حبیبی می گوید

    بخاطر ترویج هنر کندن کاری چوب که وطن عزیز ما واقعاْ حکاکان خوبی دارد. مانند نورستان و … . و همچنان تهیه و نشر این گزارش به عنوان یک جوان افغان از آن خواهران هنرمند ، نوسینده گزارش و همه همکاران مونیخ ژورنال سپاس گذاری می نمایم.

    1. Mona Sadat می گوید

      هنری ظریف و زیبا ک یادآورِ زیبایی های تاریخیِ کشور است و دستانِ توانایِ خالق این هنر !
      از خداوند منان برای هنرمندهای گرامی‌مان که در راه زنده نگه‌داشتن این هنر میکوشند ،موفقیت های بی‌شمار خواهانم .
      با سپاس از خبرنگارانِ گرامی‌ و وب‌سایت مونیخ‌ژورنال که حامی و پیام‌رسان هنرمندانِ کشور مان هستند.
      همیشه بدرخشید !

  2. Ahmad می گوید

    بهترین گزارشی که تا حالا خواندم.
    بهترین ویب سایت است

  3. سید مصطفی می گوید

    گزارش فوق یکی از بهترین گزارش های که تا حالی به زندگیم خواندیم، واقعا گزارش که از هر لحاظ بهترین بود و توجه ام را به خودش جلب کرد

  4. Alim Hashimi می گوید

    عالی

  5. محمد واسع می گوید

    واقعا دست نویسنده این گزارش درد نکند، از هر لحاظ عالی است و دست هنرمندان کشور ما نیز درد نکند که میراث نیاکان ما را زنده نگهمیدارند

  6. Dr.Esmatyar می گوید

    حکاکی هنر سنتی و شکوه تمدن اسلامی را بیان میکند و هچنین گزارش عالی و پرمحتوا است و برای همه اهل هنر که زحمت میکشند و این تمدن و هنر زیبا را زنده نگه‌می‌دارند موفقیت های بیشتر آرزو میکنم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.